Vesi on elämän neste

Elämän neste

Vesi on sinullekin välttämätön aine. Ilman ruokaa voit tulla toimeen useita viikkojakin, mutta ilman vettä ainoastaan muutaman päivän. Päivittäinen veden tarve voi vaihdella suurestikin, mutta keskimäärin se on 2 – 3 litraa vuorokaudessa.
Kuumana kesäpäivänä on mukava mennä uimarannalle. Kavereiden kanssa innostut pelaamaan lentopalloa ja varsin pian huomaat hikoilevasi, olevasi janoinen ja hieman väsynytkin. Kuumuus, hikoilu ja liikunta ovat kaikki tekijöitä, jotka lisäävät veden tarvetta. Nyt ei olekaan samantekevää mitä juot. Esimerkiksi olut, siideri ja lonkero eli alkoholijuomat aiheuttavat veden katoa kehosta ja lopulta lisäävät tarvittavan nesteen määrää. Fiksuna tyyppinä sinä olit tietenkin varautunut tilanteeseen jo edeltä käsin ja varannut reppuusi litran juomapullon, johon olit laittanut kotona 4 dl täysmehua ja 6 dl kivennäisvettä. Tätä juomaa hörppiessäsi huomaat auringon paisteen tuntuvan jälleen miellyttävältä, pelin sujuvan hyvin ja mielialan pysyvän korkealla. Tämä kaikki johtuu siitä, että kehosi nestetasapaino korjaantui: juoman sisältämä suola auttoi vettä imeytymään paremmin ja mehun sokeri auttoi vireystilan korjaamisessa. Pelin lopuksi päätät vielä pulahtaa mukavan viileään veteen, sillä tunnet olevasi täynnä virtaa.
Jos et sitten ollutkaan se uimarannan sporttinen tyyppi, vaan löhöät rannalla perunalastuja napostellen, on tilanteesi hieman toinen. Hikeä pukkaa tässäkin tapauksessa ja jano on suuri. Hieman uupuneena, mutta kuitenkin fiksuna tyyppinä, päätät ostaa uimarannan kahviosta pullollisen raikasta vettä, sillä hoksaat, että hikoilun mukana menetetty suola on jo saatu takaisin perunalastun mukana.
Vesi imeytyy parhaiten, jos se nautitaan pienissä erissä eikä kerralla pullo tyhjäksi hujauttaen. Nesteitä suositellaan juotavan joka päivä n. 1 – 2 litraa. Yleensä saamme noin puolet tarvitsemastamme vedestä ruuan mukana ja puolet juomista.
Mitä enemmän syöt vesipitoisia ruokia, kuten hedelmiä ja kasviksia, sitä enemmän saat vettä jo ruoan mukana. Hedelmissä on vettä 90 %, mutta perunalastuissa vain 10 %.
Liian vähäinen vedensaanti laskee nopeasti suorituskykyäsi, olit sitten töissä, urheilemassa tai uimarannalla. Veden puute häiritsee myös elimistösi normaalia lämpötilan säätelyä ja eri aineiden välistä tasapainoa, sillä kehon kemialliset reaktiot tarvitsevat vettä. Myöskään kuona-aineet eivät poistu kehostasi ilman vettä eli vesi on kehosi paras puhdistaja. Elämäsi tärkein neste onkin vesi!
Nutri-Flow Oy
Villiperäntie 5, 90410 Oulu, FINLAND
Puhelin: 0400-805572