Ruoalla on keskeinen merkitys ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, sillä ravitsemus vaikuttaa päivittäiseen työkykyyn ja ennenaikaista työkyvyttömyyttä aiheuttavien sairauksien kehittymiseen. Ravitsemuksen arvioinnin pohjan muodostavat:suositusten mukainen lautasmalli ja ruokapyramidi. Keskeistä on ravinnon, liikunnan, palautumisen ja unen kokonaisuuden tasapainoisuus:
- Nutri-Flow tarjoaa pohjan tasapainoiselle, yksilölliselle ja suositusten mukaiselle ruokavaliolle.
- Liikunnan osalta voidaan käyttää yksilölliseen seurantaan kehitettyjä palveluita.
- Unen määrän ja laadun yksilöllinen mittaus ja analysointi on saatavilla.
Nutri-Flow keskittyy yksilölliseen ravitsemusohjaukseen, joka tukee palautumista ja liikuntatavoitteiden saavuttamista sekä unen laadun parantamista.
Mikä on ravintoarvo eli ravintoainetiheys?
Ravintoainetiheys kertoo kuinka paljon elimistölle tarpeellisia ravintoaineita ruoka sisältää suhteessa sen sisältämään energiamäärään. Suojaravintoaineita ovat mm. vitamiinit, kuidut ja kivennäisaineet.
Usein tuoreissa, vähän käsitellyissä tai jalostetuissa ruoka-aineissa, kuten esimerkiksi kasviksissa ravintoainetiheys on suuri. Ravintoainetiheyden ollessa pieni, ravinnossa on paljon nk. tyhjää energiaa, eli paljon energiaa mutta vähän suoja-aineita.
Vaikka päivittäinen energiantarve pienenisi, tarve ravintoaineille ei vähene. Näin ollen ruoan energiamäärän vähentämisessä on riskinä tarpeellisten ravintoaineiden väheneminen.
Ravintoainetiheyden merkitys ruokavalioissa (Nutritional expert of Nutri-Flow Oy):
- Ruokavalio 1 on yleisin, jossa saadaan riittävästi suojaravintoaineita, mutta liikaa energiaa suhteessa suojaravintoaineisiin.
- Ruokavaliossa 2 on runsaasti ylimääräistä energiaa, mutta riittämättömästi suojaravintoaineita.
- Ruokavalio 3 kuvaa laihduttajan, vanhusten tai lasten yleisintä ruokavaliota, jossa ruoan määrä on pieni ja suojaravintoaineita on vähän, koska ruoan sisältöön ei ole kiinnitetty huomiota.
- Ravintoainetiheässä ruokavaliossa 4 on suojaravintoaineiden ja energian suhde on ihanteellinen.
Ravintotiedot laskennassa
- Vuodesta 1956 ravintoa on arvioitu energian pohjalta. Keskittyessään vain sopivan energiamäärän arviointiin kilokalorilaskentaa ei käytä muita olemassa olevia tietoja ravinnon koostumuksesta.
- Vuodesta 1999 alkaen ravintoainetiheyden laskenta on ollut ravitsemuksen arvioinnissa ja tutkijoiden käytössä.
- Ravintoainetiheys kertoo kuinka paljon elimistölle tarpeellisia ravintoaineita ruoka sisältää suhteessa sen sisältämään energiamäärään.
- Ravintoainetiheyden laskentaa on kehitetty Ranskassa, Saksassa ja Suomessa.
- Vain Suomessa on käytössä älykäs ravintoainetiheyden laskentapalvelu:
Lisätietoa Nutri-Flow -palvelun toiminnasta
palvelut.php?
.
Ravinteet energiaksi
Suolistonbakteerien rooli
Monipuolinen tieteellinen pohja